Skip to main content

Vliegwieltraining

De kinetic – oftewel vliegwieltraining is een ongekend succes. Zoals bekend staan astronauten in de ruimte langdurig aan gewichtloosheid bloot en is traditioneel trainen met gewichten voor hen zinloos. Het Zweedse Karolinska-instituut ontwikkelde daarom voor de NASA en de ESA een technologie waarbij een training onder die omstandigheden wel mogelijk is. Fysiotherapie & Fysio Fitness in Roermond combineert die methode met de traditionele krachttraining. Want immers, wat in de ruimte goed werkt, is hier op aarde ook mooi meegenomen toch?
Kinetische apparaten

Kinetische apparaten

Fysiotherapie & Fysio Fitness in Roermond heeft de beschikking over drie flywheel of vliegwielapparaten; de kinetic box, de kinetic pully en de kinetic stix. Zowel box als pully zijn voorzien van een in grootte variërend vliegwiel waarin een koord is bevestigd. Door vanuit de schouders of de benen aan dit koord te trekken, gaat de schijf draaien. Is het koord eenmaal uitgerold, dan wordt het ook vanzelf weer opgerold. Dezelfde energie die nodig is om de schijf in beweging te krijgen, is ook benodigd om hem weer stil te zetten. De stix heeft weerstandstaven met een metalen kern en wordt gebruikt bij een complete training van het lichaam (schoudergordel, romp en onderste extremiteiten) en is gericht op verbetering van de rompstabiliteit.

Vliegwieltraining en vliegwielrevalidatie

Training

Krachtopbouw, die bij traditionele training plaatsvindt, hoeft niet per definitie te leiden tot een verbeterd spiervermogen. En dat terwijl spiervermogen er nou juist voor zorgt dat u onder andere beter kunt (trap)lopen, fietsen en uit een stoel opstaan. Ook vermindert het gevaar van vallen – en daarmee samenhangend het risico op botbreuken. Vliegwiel- en core stability-training maken dat het spiervermogen toeneemt waardoor deze uiteindelijk meer ‘arbeid’ zullen kunnen verrichten.

Revalidatie

Kinetic- oftewel vliegwieltraining is ook uitstekend geschikt om in de fysiotherapie of revalidatie toe te passen. Trainen op de vliegwielapparaten zorgt ervoor dat we de activiteiten die we binnen ons dagelijks functioneren moeten toepassen, verbeterd worden. Indicatiegebieden zijn talloos, zoals het trainen na plaatsing van een nieuwe knie- of heupprothese, of het elimineren of verminderen van pees gerelateerde klachten aan heup, schouder, knie of enkel. Al binnen drie tot vier weken leidt een kinetic training al tot een meetbaar en merkbaar hoger prestatieniveau.
Vliegwieltraining is ook uitermate effectief voor sportrevalidatie.